Polska kuchnia dla obcokrajowców. Co smakuje a co niekoniecznie?

Polska kuchnia należy do najsmaczniejszych w Europie. Pokochali ją zarówno obcokrajowcy, jak i rodowici mieszkańcy. Czaruje smakiem i bogactwem aromatu. Charakteryzuje dobre jakościowo produkty, które w połączeniu z przyprawami królują na polskich stołach. Poza tym kuchnia polska to proste dania, przekazywane pokoleniowo.

Niektóre dania są oryginalne i niespotykane gdzie indziej, natomiast część z nich, to dowolne kompozycje smakowe dań zapożyczone od innych nacji.

Jakie dania są charakterystyczne dla kuchni polskiej?

Na pytanie, jakie jest najbardziej popularne danie pochodzące z Polski, większość odpowiada bigos! Przygotowywany w różnych wariantach smakowych, różni się niektórymi składnikami i kolejnością ich dodawania. Jego tajemnica polega na właściwym przegryzieniu składników, dlatego powinien być gotowany przez kilka dni i odgrzewany przed każdym podaniem. Rejony polski, które słyną w najlepszym przyrządzaniu tego dania, to Podlasie, Mazowsze i wschodnia część kraju.

W rankingu o podium z bigosem walczą pierogi. Sposobów na podanie jest wiele. Mogą być gotowane, pieczone i smażone. Z farszem mięsnym, grzybowym lub tradycyjne ruskie. W sezonie letnim chętnie nadziewane sezonowymi owocami. Smakują pysznie okraszone zasmażką z cebulą, polane masłem, lub podane z dodatkiem śmietany.

Kto z nas nie poznał smaku żurku, gotowanego na białej kiełbasie, podawanego z chrzanem i jajkiem. To nasza sztandarowa zupa. Przyrządzany na zakwasie z mąki żytniej, w towarzystwie ziół i przypraw jest nie tylko wielkanocnym daniem, ale potrawą, która zdobywa serca smakoszy. Daniem typowym dla wschodniej i południowej części Polski są gołąbki. To prosta choć czasochłonna w przygotowaniu potrawa. Zawijany w kapustę farsz mięsno – ryżowy zyskał dużą popularność i często gości na polskich stołach. Podawane na gorąco z sosem pomidorowym smakują najlepiej.

Kotlet schabowy, najsmaczniejszy usmażony na smalcu. Może być zjadany samotnie, bądź w towarzystwie ziemniaków lub kopytek. Do tego zasmażana kapusta z kminkiem i raj dla podniebienia zapewniony.

Polska kuchnia KrakówRestauracja Pod Baranem

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 5 =