W świecie okapów

Wybór okapu do kuchni nie należy do najprostszych. Lepiej nie kierować się wyższą ceną, gdyż nie zawsze świadczy o tak samo wysokiej jakości. Z przymróżeniem oka trzeba podchodzić też do adnotacji producentów odnośnie wydajności tego rodzaju urządzeń.Właściwie każdy z nas śni o kuchni, w jakiej nie unosi się zapach poprzedniego obiadu, a także nie osiada lepki tłuszcz. W tym celu pojawiły się okapy, jednak trzeba wiedzieć, jak wybrać ten perfekcyjny do naszej kuchni. Istotne, żeby doskonale wykonywał swoje funkcje i nie był za drogi, gdyż przecież nikt nie lubi przepłacać.Jakość okapu nie ma związku z jego konstrukcją, lecz ze sposobem instalacji w miejscu przeznaczenia, a więc kuchni. Istnieją dwa sposoby instalowania – jako wyciąg lub pochłaniacz. Różnica tyczy się tego, co odbywa się po przejściu poprzez filtr okapu z powietrzem, które zostało zassane podczas tego cyklu.Okap kominowy, czyli wyciąg, podłączony jest przy pomocy rury wentylacyjnej. W ten sposób pozbywamy się zapachów oraz oparów całkowicie. Jednakże, ażeby móc pozwolić sobie na taki okap, powinno się mieć otwór wentylacyjny umieszczony we właściwym miejscu. Tak więc dobrze zaplanować to jeszcze podczas budowania albo remontowania kuchni.Drugi typ (pochłaniacz) przeczyszcza wchłaniane powietrze, jakie przechodzi przez filtry oraz wpuszcza je z powrotem do kuchni. Jednak ten typ okapu działa gorzej niż wyciąg. A dodatkowo użytkowanie wiąże się z wyższym kosztem (filtry węglowe są drogie, a powinno się je regularnie wymieniać). Dlatego, jeżeli już mamy taką możliwość, lepiej pomyśleć o okapie kominowym i zapewnić sobie czyste powietrze oraz tanie koszty utrzymania takiego urządzenia.